MFSF JÁNOŠÍKŮV DUKÁT

Úterý 23. duben 2019

Brambory

Brambory jsou poměrně mladou záležitostí a ze začátku se těžko prosazovaly. Brambory jsou podle mínění lidí zdravé, posilují a jsou prý velmi chutné. Škrabání brambor byla práce dětí. Ze sklepa se přinesla putna brambor a vysypala se na podlahu. Děti si pak brambory rozebraly a začali je škrábat. Škrábalo se starou lžící. Která se častým používáním sama obrousila. Pro osm lidí se denně chystal pětilitrový hrnec. Oškrábané brambory se ještě v putně omyly, a potom se nasypaly do hrnce železňáku nebo do hliněného hrnce, zalily vodou, osolily a bez pokličky se vsunuly do pece.

Stavění hrnce do pece se dělalo dvěma způsoby. Hrnec se postavil do studené pece, a až potom se rozdělal oheň, anebo se v peci nejprve zatopilo. Kladení hrnce do pece bylo velmi namáhavé a riskantní. Hrnec se do pece musel sunout po vidlicích a často se převrhl. Během vaření se nezkoušelo, zda jsou brambory už uvařené. V polovině doby vaření se hrnec obrátil aby se uvařila i druhá půlka brambor. Když se brambory na povrchu hrnce barvily do červenohněda, hrnec se vytáhl, brambory se ocedily a hrnec se postavil na kraj pece, aby brambory nevychladly.Zatímco se brambory v peci vařily, rozpouštělo se na otevřeném ohništi mastné. Brambory se pak vysypaly na mísu a polily horkou smetanou. V deseti minutách prý bylo po nich.

LOKALIZACE


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 10:57 hodin