MFSF JÁNOŠÍKŮV DUKÁT

Úterý 23. duben 2019

Kyselica - zelná polévka

Kyselica - zelná polévka

Ingredience:
1/2 litrový hrníček fazole
zeleninu: mrkev, petržel, cibulu, česnek a celer
sterilované nebo bečkové zelí / asi malou sklínku (1 litr)
trochu hřibů (čerstvých nebo sušených)
6 vajíček,
šlehačka,
2 lžíce hrubé mouky
Příprava:
Večer, den před vařením si opereme a zalijeme fazolu (asi 1/2 litrový hrníček fazole). Když chceme míň polívky, dáme míň fazole. Druhý den fazolu zalijeme a necháme ji vařit do měkka.Dáváme pozor, aby v ní stále byla voda, aby se nepřipálila. Fazolu dáme vařit do většího hrnce, nebo do něho pak budeme přidávat všechny potřebné věci na kyselicu a v něm pak hotová kyselica zůstane. Ještě do hrnce s fazolí dáme vařit zeleninu: mrkev, petržel, cibuli, česnek a celer.Zvlášť do druhého hrnce dáme vařit sterilované, nebo sudové zelí (asi malou sklínku, nebo zase jak chcete polívky více, tak můžete dát i celou větší sklínku)
Zelí musí být taky zalité vodou, aby se voda nevyvařila a zelí se nepřipálilo. Ale vždycky se musí zelí vařit zvlášť, nebo kdyby jsme ho vařili se zeleninou, tak by to moc dlouho trvalo, než by se zelenina uvařila.Zelí s vodou vaříme aspoň 45 minut a pak ho vylijeme i s tou vodou do hrnce s uvařenou fazolí..
Ještě v jednom kastrolku vaříme zvlášť trochu hřibů, čerstvých, nebo sušených. Ale pokud máte hřiby sterilované v plechovce, nebo ve sklence, tak ty můžete zrovna vysypat do hrnce s fazolí, ale slijte z nich pryč tu vodu.Nejlepší jsou hřiby praváky, ale můžou se použít i žampiony. Sterilované už nemusíte předem vařit.
V kastrolku s olejem si osmažím menší cibuli a až je zpěněná, tak do ní přidám trochu (asi 2 lžíce hladké mouky) a osmažím ji, aby byla zlatá a pak ji vylét do hrnce s fazolí a se vším co už tam mám.
Do hrnka si rozbiji asi 3 vajíčka, rozkvedlám je zase vidličkou a vyleji taky do všeho.Pak tam ještě přidám 3 vajíčka, uvařené natvrdo, zase protlačené přes kráječ na bramborový salát.Naposledy, co dám do kyselice je šlehačka, do které přidáme asi 2 lžíce hrubé mouky. Zase to vidličkou dobře rozmíchám a vyleji do kyselice.Všechno dobře promíchám a nechám to povařit. Pokud je kyselica hustá moc, přidám tam vody. Pokud je řídká přidám tam ještě trochu mlíka a v něm trochu mouky.

LOKALIZACE


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 11:50 hodin