MFSF JÁNOŠÍKŮV DUKÁT

Sobota 19. leden 2019

ÚTERNÍ GLOSY 11.12.2018

Miroslava Macka

Vánoce se kvapem blíží a Vy máte možnost zakoupit Vašim milým a blízkým v každém knihkupectví (nebo si nechat zaslat domů) zajímavý a praktický dárek, naši inspirativní kuchařku ke čtení i vaření „Labužníkem na plný úvazek“.

Jako drobný vánoční dárek Vám posíláme jeden z našich receptů.
Petra Macková Hrochová a Miroslav Macek


Bramborový salát dle Miroslava Macka

500 g salátových brambor (používáme žlutomasou německou odrůdu Sieglinde, ta z rašelinišť kolem Dunaje je zcela nepřekonatelná!)

1 středně velké nakyslé jablko (nejlépe Coxova reneta)

40 g kořenové petržele

40 g celerové bulvy

2 maličké sterilované okurky (corniche)

25 g libové vařené šunky

3 vrchovaté lžíce kysané smetany

2 lžíce kvalitní majonézy

sůl, černý pepř, citronová kůra



Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme a pokrájíme na drobné kostky, okurky na tenké plátky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a též pokrájíme na kostičky. Šunku pokrájíme na drobné proužky. Poměrně dosti osolíme, dle chuti opepříme a přidáme trochu citronové kůry.

Nakonec přidáme kysanou smetanu a majonézu, vše lehce, ale důkladně promícháme a ponecháme v chladu 10 - 12 hodin odležet.

Doporučené víno: pokud k salátu zvolíte rybu, pak středně těžký Riesling z Wachau nebo z Kremstalu, když si vyberete řízek, tak doporučujeme Grüner Veltliner z Weinviertlu

DALŠÍ INFORMACE: MACEK Miroslav (1944)
Zveřejněno 11.12.2018